Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms fredag 20.12.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Skredfarevurdering

En del nysnø i starten av uka etterfulgt av litt vind fra omkring NV natt til torsdag, ventes å ha flyttet på noe av løssnøen og ført til myke fokksnøflak i leområder, vesentlig mot SØ. Det kan fortsatt være lett å løse ut skred i denne vindtransporterte snøen enkelte steder, men den forventes å gradvis stabilisere seg utover dagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 19. desember 2019

I starten av uka kom det 10-20 cm nysnø, så mange steder er det nå løs ubunden snø eller myke nysnøflak på overflaten. Nysnøen ligger på et varierende underlag av skare eller gammel fokksnø.

Mildvær i starten av desember etterfulgt av kulde førte til bærende skare opp til ca 800moh. I naboregioner er det observert et løst lag med små kantkorn mellom denne skaren og overliggende fokksnø, men dette er ikke observert å være et problem i Indre Troms.
Lenger ned i snødekket finnes kantkorn både under skarelag og ved bakken, men dette er de fleste steder veldig vanskelig å påvirke siden overliggende snø er hard.

Fjellvær

Torsdag 19. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra vest om formiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Fredag 20. desember 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra sør. -15 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS